> Nyitólap
> Magunkról

> Ültetvények

> Szaporítóanyagok
> Szolgáltatások
> Kalkulációk
> Referenciák
> Linkek

> Archívum

> Kapcsolat
> English

Energiaültetvény bemutatók
Mohán
: hívja Győri Tibort a +36-30-997-4843 számon;
Derecskén: hívja Magyari Csabát a +36-30-692-6749 számon.

Technológia leírások: Alasia New Clones nemesnyár ültetvények és GYK fehér akác ültetvények

FAÜLTETVÉNYEKRŐL (2. oldal)

Miért fa? (tüzeléstechnika, árak/költségek, energiamérleg, időjárásállóság)
Gazdasági környezet, kereslet

Gazdasági környezet, kereslet

Az első nagyobb fatüzelésű erőművek (Kazincbarcika 30 MWe, Ajka 30 MWe, Pécs 50 MWe) megjelenése 2003-ban és 2004-ben komoly aggodalmat okozott a természetvédők között. A nagy erőművek tüzelőanyag igénye valóban komoly keresletet jelentett a piacon, azonban ennek leginkább pozitív hatásai voltak. A tüzifa ára jelentősen megemelkedett, az erdőgazdaságoknak nem kellett nyomott áron exportálniuk a rostfát és a tüzifát. Az akkori árakra jellemző volt, hogy a kitermelést és az utána fizetendő járadékot, valamint a szállítási költséget még fedezte, de magát a fát majdnem ingyen adták. Ez volt az igazi erdőpusztítás, amikor a kitermelés egy része nem fedezte az újratelepítés költségét, nem maradt a tevékenységen haszon. Nagyon fontos hatás volt az is, hogy lehetségessé vált a rossz minőségű erdőterületek letermelése, az ezekből kijövő fát jó áron értékesíteni lehetett az erőműveknek, a befolyó pénzből pedig az erdészetek új, egészséges erdőt tudtak telepíteni a területen.

Néhány év alatt a tüzifa piacon közel egy millió tonna/év kereslet növekmény jelentkezett. Ezt még az erdészetek, nagyrészt export rovására, ki tudták elégíteni. Időközben azonban ismét növekedésnek indult a lakossági kereslet, újabb fatüzelésű erőművi blokkokat és fűtőműveket helyeztek üzembe, így mára odáig jutottunk, hogy a keresletet nem lehet kielégíteni erdőgazdálkodásból.

A nagy kereslet az árak emelkedéséhez vezetett, ennek ellenére a jelenlegi ár nem nevezhető magasnak. A nagybani vásárlóknak a tüzifa egységnyi fűtőértékre vonatkoztatott ára nem éri el a földgáz árának felét sem. Akkor még mindig alacsony az ár? Nem, már nem nevezhető annak. Nagyüzemi méretben, korszerű szaporítóanyagokkal és technológiákkal a jelenlegi árakon már ültetvényekből is elő lehet állítani a tüzifát, ami azt jelenti, hogy lassan elértük/elérjük a fenntartható gazdálkodáshoz szükséges árat. <az oldal tetejére>

 

előző oldal - következő oldal

START közmunkaprogram

JOGSZABÁLYOK

200 eFt/ha támogatás rövid vágásfordulójú fás szárú energiaültetvényhez 134/2007 (XI.13.) és 31/2008 (III.27.) FVM rendeletek.

71/2007 (IV.14.) kormány rendelet - a fás szárú energetikai ültetvényekről

45/2007 (VI.11.) FVM rendelet - fás szárú energetikai ültetvények szabályozása

33/2007 (IV.26.) FVM rendelet - kiegészítő támogatás energetikai ültetvényekhez

 

Nyitólap · Magunkról · Ültetvények · Szaporítóanyagok · Szolgáltatások · Linkek · Kapcsolat
© 2005-2012 Győri-Kert Agrárenergetikai Kft.